MaWIC European Online Conference Successfully Completed

On 25 June 2020, the MaWIC consortium held its final project conference. Due to the Corona situation, the conference was held online.
Together with participants from six countries, we discussed how...

MaWI-Coach pilot course successfully completed

The MaWICoach pilot training has recently finished. 15 participants from Finland, Spain and Germany completed all the modules of the course and received their certificates. The newly acquired...

MaWIC Integration Support Toolbox is now online!

MaWIC Integration Support Toolbox is now online!

MaWIC - Migrációs és munkahelyi integráció elősegítése szakképzett személyzettel és szakmai koncepciókkal

© Fotalia / Mila Supynska

A migránsok és menekültek új, külföldi környezetbe történő sikeres és zökkenőmentes beilleszkedésének kulcsfontosságú eleme a munkavégzésen keresztül történő integráció, ám a sikeres munkavégzésen keresztül történő  integráció nem ér véget a munkaszerződés aláírásával. A munkahelyi integráció interaktív folyamat, amelyben minden résztvevő hozzájárulása szükséges: a migráns munkavállaló, a munkáltató, a személyzet, valamint bizonyos területeken még a munkáltató vásárlói és ügyfelei is részesei a folyamatnak. A gyakorlati és jogi szempontokon túl az interkulturális és társadalmi folyamatok is alapvető fontosságúak a zökkenőmentes munkahelyi beilleszkedés megalapozásában.

A migráns munkavállalók sikeres integrációjának elősegítése érdekében a MaWIC projekt megvizsgálja és kialakítja a migrációs és munkahelyi integrációs tanácsadó (“Migration and Workplace Integration Coach”, a.k.a. "MaWICoach") szerepét, valamint specifikus képzést fejleszt ki képzők számára. A MaWIC tanácsadók a munkahelyi integrációs folyamat során szükséges iránymutatással és tanácsadással segítik a munkáltatókat és a migráns munkavállalókat , valamint a személyzetet is bevonják. A MaWIC tanácsadók felnőttképzési és szakképzési intézmények oktatói és trénerei, HR vezetők, valamint a vállalatokon belül a munkahelyi beilleszkedésért felelős személyzet tagjai lesznek.

Mit dolgozunk?

A munkahelyi integráció kulcseleme az integrációs folyamatok fenntarthatóságának és azoknak a kihívásoknak, amelyekkel a munkáltatók, migránsok és kollégák szembesülnek. A MaWIC ezért a projekt időtartamának három éve alatt különböző módjait fejleszti ki a munkahelyi integráció elősegítésének.

© Flaticon, designed by Freepik

A migrációs és munkahelyi integrációs tanácsadók (MaWIC tanácsadók) a migránsok sikeres munkahelyi beilleszkedését segítik elő. A szerepüket a projekt elején egy profil kialakításával határozzuk meg, amely magában foglalja a szükséges tudást, készségeket és kompetenciákat.

© Flaticon, designed by Freepik

A migrációs és munkahelyi integrációs tanácsadók számára egy MaWIC tréning kerül kifejlesztésre, amely számos, egymásba fonódó megközelítés elemeit ötvözi, mint például a tükrözött osztályterem modell, távoktatás, munka-alapú tanulás, nemzetközi tanulás és osztálytermi oktatás.

© Flaticon, designed by Freepik

A MaWIC tanácsadók profiljához kapcsolódóan a projektpartnerek kidolgoznak egy munkahelyi integrációs koncepciót, amely az integrációs folyamat munkáltatói oldalát helyezi előtérbe, és hozzárendeli a megfelelő eszközöket. Ezenkívül egy migrációs és integrációs támogatási koncepció is készül, amely a munkahelyi beilleszkedést a migráns munkavállaló szemszögéből vizsgálja, és kiegészíti az államnak azon törekvéseit, hogy a migránsok be tudjanak illeszkedni a helyi közösségekbe. Mindkét koncepció, az beépített eszközökkel együtt a migrációs és munkahelyi integrációs szakemberek munkáját hivatottak segíteni, valamint azok munkáját, akik hasonló szerepet töltenek be mindennapi munkájuk során a migránsokkal és munkáltatóikkal.

© Flaticon, designed by Freepik

A MaWIC projekt szakpolitikai és praxisbeli javaslatokon dolgozik a migráns munkavállalók fenntartható integrációjának biztosítása céljából. A nemzetközi projektkonzorcium irányelveket fog kidolgozni mikro-, mezo- és makro szinteken történő megvalósításra, amelyeket vállalatok, társadalmi partnerek, kamarák és politikusok figyelmébe fog ajánlani, így szerezve érvényt a projekt eredményeinek.

Partnerek

A MaWIC projekt hat partner konzorciumából áll, akik mind nagy szakértelemmel rendelkeznek az integrációs folyamatok és a kiválasztott szektorok, vagyis az egészségügy, közlekedés, logisztika és autóipar terén.